list In: Κρασιά On:

Κτήμα Γράμψα

Το Κτήμα Γράμψα διαθέτει εννέα ετικέτες: τέσσερις λευκές, τρεις κόκκινες και δύο ροζέ. Στην κατηγορία των λευκών περιλαμβάνονται το Allegro White με Σκιαδόπουλο και Μοσχατέλα, το μονοποικιλιακό Novita με Γουστολίδι, το Γουστολίδι, με την ποικιλία του ονόματός του και το Του Παύλου, με την ποικιλία Παύλος. Στην κατηγορία των κόκκινων περιλαμβάνονται το Allegro Red, το Ηλίου Φως και η Ρίζα του Βουνού, όλα με Αυγουστιάτη, ενώ στην κατηγορία των ροζέ τα Oinocence και The  Sun Rosé, επίσης με την ποικιλία Αυγουστιάτης.

Όραμά τους είναι να επανατοποθετήσουν τη Ζάκυνθο –ένα νησί με μεγάλη δυναμική στην αμπελοκαλλιέργεια- στη θέση που της αξίζει στον οινικό χάρτη της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τον ανεξερεύνητο πλούτο τοπικών ποικιλιών, όπως το Γουστολίδι, ο Παύλος, το Σκιαδόπουλο και ο Αυγουστιάτης. Με τον σκοπό αυτό τα αδέρφια Χρήστος και Τάσος Γράμψας δημιούργησαν το 2011 ένα σύγχρονο οινοποιείο στο ημιορεινό χωριό της Ζακύνθου, Λαγωπόδο, στους πρόποδες του όρους Βραχίονα, το Κτήμα Γράμψα, στο ίδιο κτήμα όπου οι ίδιοι μεγάλωσαν, έχοντας νωπές τις παιδικές μνήμες από τον τρύγο και τα αρώματα του μούστου.

 

Το οικογενειακό οινοποιείο χαρακτηρίζεται από τον σεβασμό στην παράδοση, ενώ δίνει μεγάλη έμφαση στην παρακολούθηση των τελευταίων οινολογικών εξελίξεων σε επιστημονικό επίπεδο, προσφέροντας στους οινόφιλους μια ξεχωριστή εμπειρία. Έρχεται δε να τιμήσει την αμπελοκαλλιέργεια της Ζακύνθου που ιστορικά ξεχώριζε μεταξύ των καλλιεργειών, δεν αξιοποιήθηκε όμως επαρκώς στο πέρασμα των ετών με βάση τη δυναμική και την ποιότητά της.

 

Οι εννέα ετικέτες

και ο οινοτουρισμός

 

Το Κτήμα Γράμψα διαθέτει εννέα ετικέτες: τέσσερις λευκές, τρεις κόκκινες και δύο ροζέ. Στην κατηγορία των λευκών περιλαμβάνονται το Allegro White με Σκιαδόπουλο και Μοσχατέλα, το μονοποικιλιακό Novita με Γουστολίδι, το Γουστολίδι, με την ποικιλία του ονόματός του και το Του Παύλου, με την ποικιλία Παύλος. Στην κατηγορία των κόκκινων περιλαμβάνονται το Allegro Red, το Ηλίου Φως και η Ρίζα του Βουνού, όλα με Αυγουστιάτη, ενώ στην κατηγορία των ροζέ τα Oinocence και The  Sun Rosé, επίσης με την ποικιλία Αυγουστιάτης.

 

Στο Κτήμα Γράμψα βρίσκει κανείς ένα φιλόξενο, επισκέψιμο οινοποιείο, όπου μπορεί να γνωρίσει από κοντά τον κόσμο του αμπελιού και του κρασιού. Τα δύο αδέρφια καλωσορίζουν τον επισκέπτη στα αμπέλια, τον ξεναγούν στο κελάρι του κτήματος, όπου ωριμάζουν και παλαιώνουν τα κρασιά τους και του προσφέρουν εδέσματα της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας. «Ο οινοτουρισμός στο Κτήμα Γράμψα δεν είναι θεωρία, αλλά πράξη και το οινοπαιχνίδι καθημερινή γιορτή» λένε τα δύο αδέρφια, που, πέραν των κρασιών, διαθέτουν στο οινοποιείο και εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της οικογένειας, τα οποία παράγονται από τα ελαιόδεντρα του κτήματος, όπως επίσης και άλλα τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα. «Μια εξαιρετική, πλούσια σε ιστορία Ζάκυνθος, μια οικογένεια με φινέτσα, ένας αμπελώνας προικισμένος, μια εσοδεία ποίημα» είναι σε λίγες φράσεις το Κτήμα Γράμψα, που συνεχίζει την παράδοση, με σύγχρονη όμως οπτική και πάνω από όλα με μια βαθιά ριζωμένη αγάπη ετών για το κρασί και το αμπέλι, οι οποίες γίνονται αμέσως αισθητές σε κάθε μπουκάλι, σε κάθε ποτήρι, σε κάθε γουλιά.

 

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December
To top